Jan: “Het effect van minder brood eten?!”

Ik heb net naar tevredenheid de consulten bij jou afgesloten. Oké, mijn cholesterolgehalte is niet gedaald onder de 8. Wel is mijn leven de laatste maanden flink veranderd en daar hebben jouw consulten aan bijgedragen.

Ik kwam bij je met klachten van hoge cholesterol en overgewicht. Ik geloof in de samenhang van voeding, emotie en gedrag, dus ik wilde graag op jouw manier afvallen. Jij stelde me al snel voor om de 3 volkoren boterhammen die ik nam als lunch te verdelen over de dag. Wel mocht ik bij de lunch groente eten in de vorm van soep of salade. En toen ging het balletje rollen.
Ik bleek heel moeilijk die ene boterham te kunnen minderen. Ook als ik bij de lunch een gehaktbal nam moest ik die 3e boterham op dat moment ook nog eten, uitstellen ging niet. In het begin nam mijn snoepbehoefte zelfs toe. Mijn verstand zei me dat dit nu emotie-eten is, maar ook dat 3 boterhammen eten toch niet veel is, dus dat moest kunnen.

Jij overtuigde me ervan dat door de emotie te onderzoeken die aan dit gedrag is verbonden er wel eens ingrijpend dingen konden gaan veranderen in mijn leven. Dat is het geval geweest. We ontdekten allerlei verborgen emoties onder de wens die boterham te eten, variërend van boosheid, wanhoop tot verdriet. Deze emoties bleken verbonden met gebeurtenissen uit mijn jeugd, ze leidden naar mijn overleden zus. Haar plotse overlijden heeft het gezin diep beroerd, zo diep dat pas in het laatste jaar in het leven van mijn moeder hierover mocht worden gepraat.

Gedurende de consulten realiseerde ik dat ik door het overlijden van mijn moeder vrij was om mijn eigen plaats in ons gezin weer in te nemen. Ik paste mijn naam aan om deze nieuwe plaats te bekrachtigen en het vreemde was dat iedereen in mijn omgeving heel gemakkelijk deze nieuwe naam ging gebruiken. Ook mensen die me al jaren kenden.
Ondertussen veranderde langzaam mijn voedingspatroon. De eetbuien zijn verminderd, ik start nu met een stevig ontbijt, eet minder brood en in de middag salade of soep. Ik drink geen fris of sappen meer en neemt regelmatig smoothies. Ik ben afgevallen en voel me steeds beter in mijn vel zitten.

Hartelijke groet van Jan

Meer ervaringen