Welke associaties legt jouw brein?

mrt 16, 2023 | Blogs

Zou jouw brein denken dat afvallen zoiets is als vallen?’ vraag ik mijn cliënt. Zij antwoordt onmiddellijk geschrokken: ‘Als dat zo is dan val ik nooit af!’

De cliënte heeft net verteld dat ze zich ineens niet meer kon bewegen omdat ze dacht dat ze zou vallen. Ze vond dat best kinderachtig van zichzelf maar stond verstijfd van angst. Ze snapte gewoon niet wat er gebeurde.

Mijn cliënte is een vrouw van eind dertig en heeft eigenlijk nooit bij angst stilgestaan. Dat is niet gek, want denk jij wel eens na over welke angsten je hebt? We zijn ons vaak niet bewust van onze angsten, behalve de logische angsten als voor spinnen of muizen. Dan mag het. Andere angsten, zoals om te vallen, ervaren we liever niet.

 

Ons hoofd blokt de weg naar angsten toe, zodat het een soort van blinde vlek wordt.

 

Angsten ontstaan al vroeg in ons leven en we hebben er als kind mee leren omgaan. Hoewel, we leerden vooral dat angst overdreven is, we ons niet moeten aanstellen en vooral maar normaal moeten doen. Dat betekent dat we met ons kind-brein een oplossing voor onze angst moesten vinden. Een brein leert door associaties te leggen waardoor soms vreemde, in onze volwassen ogen niet-logische, relaties zijn gelegd. We noemen dat associaties. Zoals de angst om te vallen kan resulteren in een bevries reactie van je lichaam. Je brein heeft dan bevriezen met veiligheid geassocieerd als de kans bestaat dat je valt.

Als kind leggen we associaties waardoor we als volwassenen ongezond reageren op angst. In ons volwassen leven gedragen we ons namelijk nog steeds volgens die associaties. Ze zijn niet altijd verkeerd, behalve als ze chronische klachten veroorzaken. Een bevries reactie kan bijvoorbeeld leiden tot overgewicht, omdat je lichaam onbewust verstart en je verbranding op een laag pitje zet. Een ongezonde associatie kun je afleveren met een aanpak op drie niveaus: fysiek, mentaal-emotioneel en spiritueel. Niet alleen je brein geeft een bevries reactie, ook op fysiek niveau en spiritueel niveau verstar je. Een bevries reactie kan leiden naar het ontwikkelen van veel vaste gewoontes, waarin geen beweging mogelijk lijkt. Je eet bijvoorbeeld altijd op dezelfde tijd, gaat op dezelfde tijd naar bed en naar je werk of hebt een vast clubje met vriend(inn)en. Of je komt moeilijk in beweging en zit graag ’s avonds in dezelfde stoel voor Netflix.

We kunnen op allerlei manieren in de praktijk een ongezonde associatie afleren. We kunnen dat doen via voeding, het doorbreken van een gewoonte, het aanleren van een nieuwe overtuiging (affirmatie) en door een visualisatie.

 

De cliënte heeft er zin in: op naar een nieuwe en gezonde associatie!

Ben jij ook benieuwd welke associaties jouw brein heeft gelegd in je kindertijd?

 

 

 

Liefs van Lanke

[/et_pb_column]

Dit vind je misschien ook leuk…