Mokkataart, een oplossing voor Parkinson?

nov 2, 2023 | Blogs

Maria heeft de ziekte van Parkinson. Het doel van onze sessies was dus duidelijk: de klachten van Parkinson oplossen. En het resultaat? Een zelfgemaakte mokkataart.

We namen niet de logische weg:
Een dieet waarbij de suikerinname wordt geminderd + bewegingsoefeningen voor de fijne motoriek.

Wel:
De Methode voor Zelfgenezing.

Maria houdt van taart en van mokka in het bijzonder. Een mokkataart maken vraagt om handelingen vanuit de fijne motoriek, om denken in stapjes en om veel aandacht. Maar daar ging het niet eens om.

Een mokkataart is voor Maria aandacht voor het meisje dat zich goed voelde als er taart op tafel stond. Een positieve herinnering aan haar ouderlijk huis. Dan was het goed, dan waren er geen ruzies. Dan hoefde zij zich niet stil te houden om maar geen aanleiding te geven tot boze uitvallen. Dan hoefde zij niet alert te zijn, haar stresssysteem op scherp te zetten. Dan was er even harmonie en vrede.

Dat klinkt misschien vreemd, een mokkataart maken als oplossing om de ziekte van Parkinson te verminderen. Hoe zit dit?

 

Achtergrondinformatie over Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson maken je hersenen minder dopamine aan. Na verloop van tijd krijg je moeite met bewegen, met name de kleine bewegingen zoals met je handen wordt moeilijker. Je gaat sloffen en voorovergebogen lopen, met zo nu en dan een plotselinge stilstand en een blokkade in je bewegingen.

Wat je zelf kunt doen bij de ziekte van Parkinson is in beweging en fit blijven. Er zijn geen medicijnen die de ziekte van Parkinson genezen of afremmen. Wel kun je medicijnen nemen om wat makkelijker te bewegen en minder te beven. Laatste onderzoeken geven aan dat je nog iets anders kunt doen. Klachten worden als het ware uitgesteld als je je hersenschors stimuleert. Door moeilijke keuzes te maken of je hersenen uit te dagen iets nieuws te doen bijvoorbeeld.

Parkinson is een chronische klacht en heeft daarin wat gemeen met andere chronische klachten. Deze ontstaan door stress voortkomend uit eerdere ervaringen of trauma’s, van kinds af aan. Een stressreactie die een relatie heeft met Parkinson is bevriezen, of ‘freeze’. Een duidelijke bevriesreactie uit de jeugd van Maria waren de onverwachte ruzies thuis.

Met de Methode voor Zelfgenezing onderzoek je hoe je in je huidige leven anders kunt denken, voelen en handelen bij stressreacties. Hoe je aangeleerd gedrag kunt afleggen en je innerlijk kind kunt helen. Niet door je te focussen op de trauma’s die er zijn geweest. Wel door positieve acties, aandacht te geven aan jezelf. Hierdoor neemt je ontspanning toe en heeft je lichaam meer energie over om jou gezond te maken en te houden.

Meer weten over deze methode? Klik hier.

We hebben met veel plezier samen de taart gegeten. Een feestje!

Liefs van Lanke

 

[/et_pb_column]

Dit vind je misschien ook leuk…