Agnes: “Ik ben niet afgevallen”

Ik ben twee jaar bij je in de praktijk geweest. De grote grap is dat ik niet ben afgevallen in deze jaren terwijl dat wel mijn vraag was toen ik startte. Er zijn echter wel een heleboel veranderingen in mij geweest waardoor de wereld weer een stuk leuker is geworden. Elk consult bij jou was een ontdekkingsreis van en naar mezelf. En ook naar hoe mijn drie kinderen spiegels zijn van delen van mezelf.

Toen ik bij je kwam was mijn jongste pas acht maanden en ik was vermoeid door alle gebroken nachten. Ik wilde afvallen, mijn hormoonspiegel normaliseren en lekkerder in mijn vel komen.
Jij liet me al snel zien dat ik allereerst meer behoefte had aan aandacht en warmte voor mezelf. Door kleine opdrachten te geven, zoals een warme deken omdoen als ik ’s nachts de baby voedde, kon dat zonder ingrijpende veranderingen door te voeren in mijn gezinsleven.
Ik begreep steeds beter dat ik zoete koeken, hagelslag op mijn brood of suiker in mijn thee wilde als substituut voor die aandacht en warmte. Toch kon ik mijn voedingspatroon niet echt veranderen.

Langzaamaan werd ik me bewust van het effect dat mijn jeugd op mijn huidige leven heeft. Ik zat in internaten omdat mijn ouders in de zeevaart zaten. Ik dacht dat ik enorm goed had geleerd me overal thuis te voelen. Ik nam altijd een doosje met persoonlijke spulletjes mee. Door mijn consulten bij jou besefte ik hoe gevoelig ik eigenlijk ben. Bij jou ging ik daarom ook pas ervaren wat eten met me doet, mijn darmen gingen bijvoorbeeld verschillend reageren op verandering in voeding, het dorstgevoel ontstond weer.

Ik ben meer gaan doen wat ik leuk vind. De oudste kinderen zijn bijvoorbeeld destijds enkele dagen gaan overblijven op school zodat ik meer tijd had voor mijn jongste kind en me minder hoefde te haasten. Nu ga ik samen met mijn vriend af en toe uit, gewoon even wat drinken ergens of juist eens een avond heerlijk dansen.
Ik heb minder het gevoel gekregen dat dingen voor me worden bepaald en meer het heft zelf in handen genomen. Als voorbeeld heb ik de website van mijn winkel gemaakt en dit niet uitbesteed.

Mijn voedingspatroon is zeker ook wel veranderd. Ik eet minder koeken dan vroeger, geen suiker meer in mijn thee, niet meer alleen tarwebrood, maar afwisselen met spelt. We gebruiken geen magnetron meer. Andere groentes uitgeprobeerd. Het laatste half jaar ben ik pas echt gaan beseffen dat elke voedingsverandering een daad voor mezelf is, niet voor een ander, of omdat het zou moeten. Dat maakt dat ik bewuster omga met keuzes ten aanzien van mijn voeding.

Dank, groet van Agnes

Meer ervaringen