“Kom op, nog éven door!”

jul 2, 2022 | Blogs

De geur van pizza’s die in een Italiaanse houthoven aan het bakken zijn, het gevoel van een nét een beetje te verbrand gezicht, even helemaal niets hoeven… Snak jij al naar vakantie?

Soms kunnen we zo toeleven naar een vakantie. Vooral in deze tijd. Heerlijk natuurlijk, lekker op vakantie gaan nadat je dit voor je gevoel helemaal hebt verdiend. Maar dat snakken naar een vakantie betekent wel dat je lichaam nu onder grote druk staat.

 

“Kom op, nog éven door!”

 

We groeien op met veel voorbeelden van hoe het niet moet. Ouders die hard werken en ons als kinderen aan het werk zetten, in huis of op de boerderij moeten helpen van jongs af aan, commentaar krijgen als je je huiswerk niet hebt gedaan of je aandacht even is afgedwaald of je niet behulpzaam genoeg bent. Op jonge leeftijd krijgen we de overtuiging dat we onszelf onder druk moeten zetten om genoeg gedaan te krijgen. Als we ouder worden gaan we daar vanzelf mee door. Ik bracht mezelf in mijn leven vaak in beweging door mezelf aan te sporen. “Yes, let’s do it!”, of “Er is werk aan de winkel!”. Door jezelf aan te sporen zet je jouw lichaam onder druk.

Ongemerkt zetten we onszelf onder druk door van alles te ‘moeten’. De druk die je hiermee op jezelf legt voel je misschien niet zo. Maar dat verlangen naar een vakantie wél. En misschien merk je het aan je lichaam. Futloos, moe, neigingen tot emotie-eten, benauwd, ongeïnspireerd… Hoe fijn zou het zijn je goed te voelen, niet een vakantie nodig te hebben om tot rust te kunnen komen?

Het lijkt logisch dat we de onszelf moeten aansporen. Je moet bijvoorbeeld wel werken, anders komt er geen brood op de plank. Sommige dingen moet je nou eenmaal gedaan krijgen. Als dat geen leuke dingen zijn moet je jezelf soms aansporen, toch?

 

Door jezelf aan te sporen zet je jouw lichaam onder druk

  

Goed nieuws: het kan ook anders! Er bestaan manieren waarbij je jezelf niet hoeft aan te sporen om toch in beweging te komen. Zo verliezen we geen energie door de druk die we steeds op onszelf leggen. Dit maakt én houdt je gezonder. Je immuunsysteem krijgt dan ruimte om je lichaam schoon te houden. Het is een eerste stap om chronische en terugkerende klachten op te laten lossen. Je krijgt meer energie en weer (meer) zin in de dingen die je doet.

Mijn dochter Nieke en ik hebben er een hele podcast aflevering aan gewijd waarin we deze andere manieren ontdekken en laten zien. Luister je mee?

 

Klik hier om ‘m te beluisteren 🎧

Liefs van Lanke

 

[/et_pb_column]

Dit vind je misschien ook leuk…