Een kampvuur maakt je letterlijk gezonder

mei 24, 2022 | Blogs

Wanneer zat jij voor het laatst bij een kampvuur?

Mijn hart gaat altijd wat sneller kloppen bij de gedachte aan een kampvuur. Herken je dat? Ik kan verlangen naar een vuur omdat het van alles met me doet. Vuur brengt me vanzelf in een soort van meditatiestand. Er ontstaat rust, ruimte en aandacht voor jezelf. Als je wel eens bij het vuur zit herken je het vast.

Weet je dat een kampvuur je ook echt letterlijk gezonder maakt?

Het geluid en beeld van zo’n vuur alleen al verlaagt je bloeddruk. De hete kolen stralen een warmte af die doordringt tot onder je huid vergelijkbaar met een sauna. Daarom dus dat je zo diepkunt ontspannen wanneer je bij het vuur zit. Natuurlijk kan zo’n kampvuur ook ongezond makend zijn. Dit is vooral het geval bij een slechte verbranding omdat er dan meer roetdeeltjes vrijkomen. Belangrijk voor een gezond kampvuur is daarom een hete verbranding en schoon hout. 

Het vuur maakt al sinds de oertijd deel uit van ons bestaan. Het betekent warmte, veiligheid en voedsel. Heb je wel eens je eten klaargemaakt boven het vuur?

Misschien heb je zelfs wel een pan om boven een kampvuur te hangen. Het eten gaart langzaam waardoor kruiden, geuren en smaken helemaal tot hun recht komen.Koken boven het vuur geeft mij een oergevoel. Al is het maar een stukje afbakstokbrood aan een stok boven het vuur.

Kampvuuravonden kunnen gezond makend en verbindend zijn. Je bent even in staat niets te hoeven. Je kunt gewoon ‘zijn’ en genieten van de vlammen. Eindelijk verwerken wat er op dat moment speelt. Goede gesprekken voeren, reflecteren en stil zijn.

 

Nicole le Haen en ik organiseren in de zomer kampvuur avonden bij Centrum Lanke op Zandstraat 35, te Rijsbergen. We koken samen boven het vuur, maken muziek, genieten onder een volle sterrenhemel met het geluid van bosuilen op de achtergrond. Wil je hier een keertje bij zijn? Vrijdag 24 juni is de eerstvolgende.

Klik hier voor meer info.

 

 

Ik wens je een fijn vuur toe 🔥

Liefs van Lanke 

 

 

 

[/et_pb_column]

Dit vind je misschien ook leuk…