Gezonde voeding maakt je gezonder. Toch?
Jaren geleden begon ik bij de eerste zin een vraagteken te zetten. Het werd voor mij steeds minder duidelijk wat gezonde voeding is en ook wat het met je doet. Onderzoeksresultaten spreken elkaar hierin ook tegen. Het menselijk lichaam is onvoorstelbaar ingewikkeld en wetenschappers zitten er met hun ontdekkingen soms ook naast. Hoewel er een paar dingen zijn waar de wetenschap het in het algemeen over eens is, zoals dat te veel suiker niet gezond is, kunnen we over gezonde voeding nog maar weinig met zekerheid zeggen.
Een dieet als oplossing voor astma
Zelf heb ik de invloed van voeding op mijn gezondheid meerdere keren in mijn leven sterk ervaren. Ik ben geboren met astma en wilde als veertienjarig meisje al niet aan de symptomatische medicatie. Ik vroeg mijn ouders op onderzoek uit te gaan en dat wilden ze. Zo kwamen we bij een homeopatisch arts terecht die ook een dieet meegaf. Ik moest kwark eten bij mijn ontbijt, toen nog vrij ongewoon. Nog gekker vond ik het dat dit ontbijt me bij mijn ademhalingsproblemen leek te helpen. Mijn interesse voor voeding was gewekt.
Emotie-eten kan gezond zijn
Jaren later kreeg ik zelf kinderen, twee dochters. Na beide zwangerschappen kreeg ik een postnatale depressie, periodes met depressie en angst. Toen ontdekte ik naast de fysieke kant van voeding ook de emotionele kant. Natuurlijk, minder suiker eten gaf me uiteindelijk een fitter gevoel. En te veel emotie-eten kan echt een probleem zijn. Maar emotie-eten met suiker, zoals drop, koek en chocolade, kon mij juist een mentale oppepper geven waardoor ik weer zin had in de dag die voor me lag. Dit bewust gaan mogen van mezelf bracht me ontspanning, en dat is ook gezond!
Voeding gaat te snel gepaard met ‘moeten’
Weer jaren later, als natuurgeneeskundige, startte ik mensen te begeleiden naar een beter darmstelsel. Meer groente, meer vezels, minder suiker, minder tarwe. Maar als het als een dieet ging voelen, ging het wringen. Wanneer het ‘moeten’ werd, kregen mijn cliënten juist meer last van de drang naar emotie-eten en stress. En stress is niet gezondmakend. Ik ontdekte dat wat voor mij al een leven lang een thema is, eigenlijk voor iedereen wel een thema is: we willen niet ‘moeten’. En als het aankomt op voeding, speelt ‘moeten’ al snel een belangrijke rol.
Gezonde Voeding Bestaat Niet
Gezond ‘moeten’ eten werkt niet. Ten eerste is iets lastig vol te houden wanneer het van jezelf moet en ga je verlangen naar andere dingen. Ten tweede leg je druk op jezelf in plaats van dat je naar je gevoel, je behoeftes luistert. Hoe gezond is dat? Na jaren ervaring als natuurgeneeskundige heb ik uiteindelijk mijn eerste boek geschreven over voeding: Gezonde Voeding Bestaat Niet. Met als ondertitel: gezond voeden wel. In dit boek beschrijf ik dat je behoeftes leren kennen een manier is om een andere leefstijl te ontwikkelen. Dit kan een diepe behoefte zijn, of misschien de behoefte aan emotie-eten. Wat zit hieronder, wat vraagt je lichaam aan jou? Hoewel het op korte termijn kan werken dit te negeren en jezelf te dwingen meer groenten te eten, houd je dit meestal niet vol.
Gezond ‘moeten’ eten werkt niet.
Bovendien: elk lichaam is anders, elk darmstelsel is anders. Je darm is even persoonlijk als je vingerafdruk. Je vertering is dus anders en daardoor ook welk eten precies gezond voor jou is. Gezond eten is dus persoonlijk. Dus natuurlijk kan ik je wat algemene tips geven wat gezond is qua voeding en inspiratie, maar de belangrijkste tip is: ga voelen wat je past qua voeding. Wat vind je lekker en wat niet? Waar kun je extreme behoefte aan hebben en wat voor gevoel geeft dit eten je? Durf je nieuwe smaken te ontdekken?
Intuïtief gezonder eten
Mijn grote wens is dat je al het ‘moeten’ rondom voeding en leefstijl van je afschudt, net als het idee dat je discipline nodig hebt om gezonder te worden. Als dit te mooi klinkt om waar te zijn, geef het dan toch het voordeel van de twijfel. Ik kan je hierin ook begeleiden, naar een gezonder voedingspatroon zonder iets te ‘moeten’. Dit betekent dat je meer gaat voelen wat je past, meer je intuïtie inzet. Hierbij gebruik ik mijn boek, dat vol scenario’s, verhalen, informatie, recepten en opdrachten staat die je helpen gezond te voeden. Klik hier om het eerste hoofdstuk gratis te lezen.
Hoe is dat bij jou? Vind jij dat je iets ‘moet’ bij eten?