Wil jij ook leukere en meer ontspannen feestdagen?

nov 28, 2022 | Blogs

Poepoe, de feestdagen zijn leuk, maar brengen ook de onderstromen in een familie boven water. Dat ene familielid dat zich wéér afmeldt voor Sinterklaas, kinderen die eigenlijk helemaal geen zin hebben in surprises maken, of die ene oom en tante die kerst altijd organiseren en dit jaar opeens geen zin meer hebben in al dat gedoe… Het lijkt erop dat iedereen minder wil ‘moeten’. Ook in onze familie is daar dit jaar sprake van. Het zorgde onverwachts voor problemen en emoties. Ik ben eens goed gaan voelen en nadenken hoe we de feestdagen ontspannen – dus gezonder – kunnen organiseren en vieren! Wil jij ook leukere en meer ontspannen feestdagen?

 

Voelt de huidige traditie goed voor jou?

 

Ontspanning is het allerbelangrijkste voor je gezondheid. Het brengt je naar meer bij jezelf zijn. En laten die feestdagen nou vaak niet ontspannen verlopen! Feestdagen zijn van die dagen dat we vaak varen op oude gewoontes. Als we onszelf niet bevragen dan vieren we ze dus op de ons bekende manier. Het verloopt dan volgens een vast patroon. Oude patronen die afgestoft en opgepoetst worden. Bij sommigen tot oude ergernissen aan toe omdat je met je familie vaak vervalt in patronen die je als kind hebt geleerd. Iets wat we eigenlijk allemaal niet meer willen en waar veel mensen tegenop zien. Dit is veel ongezonder dan we ons vaak realiseren. Al die feestdagen ‘moeten’ vieren kan leiden naar te veel eten en drinken. Je beklemd voelen door oude tradities leidt op termijn naar chronische klachten. Te veel moeten leidt naar chronische of terugkerende klachten omdat je steeds kleine beetjes druk op jezelf, op je lichaam, zenuwstelsel en hormoonstelsel zet.

Maar óok als jij denkt dat de oude wijze van je feestdagen vieren wel oké voelt geldt de volgende vraag:

Gun je jezelf ruimte en vrijheid het op jouw manier te vieren?

Gezonder worden is een ontwikkeling naar een nieuwe manier van zijn. Naar steeds minder ‘moeten’ en je meer vrij voelen. Gezonder worden leidt naar normen en waarden die (nog) beter bij jou passen dan diegene die jij hebt aangeleerd. Naar versterking van de waarden die jíj belangrijk vindt. Als je het ‘logisch’ vindt om op de bekende manier de feestdagen door te brengen geef je jezelf geen ruimte om te voelen wat ze werkelijk voor je betekenen. De start van een nieuwe manier van het vieren van feestdagen is om vraagtekens te zetten bij de oude vorm. Hierdoor komt er ruimte om meer te voelen wat je  echt wilt.

 

3 vragen die je jezelf kunt stellen

Er zijn drie vragen die je jezelf kunt stellen om een nieuwe vorm van vieren te vinden die bij jou past. Maak een tabel met deze 3 vragen en schrijf de antwoorden zo uitvoerig mogelijk op.

 

  1. Wat wil je niet meer? 

Denk hierbij aan welke lichte irritatie of frustratie je in het verleden had. Waar zag je tegenop? Waarover piekerde je? Wat kostte je moeite?
Bijvoorbeeld: alle cadeautjes die je moest verzinnen, de zorgen of iedereen het wel naar zijn zin had, het zorgen voor eten.

 

  1. Wat wil je wel? 

Wat zat er in het oude plan wat je wel leuk vond? Waarvan genoot je? Wat raakte je?
Bijvoorbeeld: cadeautjes uitpakken, een persoonlijk gedicht.

 

  1. Bekijk je antwoorden op de eerste vraag en stel je normen en waarden bij

Bijvoorbeeld: dezelfde cadeaus geven aan verschillende mensen scheelt veel nadenkwerk, iedereen wat te eten laten meenemen, één algemeen gedicht maken met voor ieder een persoonlijk stukje.

 

Als je dit op een rij hebt staan gaat het nog om de juiste manier van communiceren naar alle betrokkenen. Dat is niet altijd even makkelijk. Het vraagt om een heel andere manier van communiceren met elkaar. Wil je weten hoe je dat doet zonder zoals wij een ruzie te ontketenen? Luister dan naar de laatste podcast van Nieke en mij hier 🎧🌿

We wensen je een gezonde keuze toe!

 

Liefs van Lanke en Nieke

 

[/et_pb_column]

Dit vind je misschien ook leuk…