Gebruik je lichaam bij een trauma

mei 5, 2023 | Blogs

Nooit heb ik nachtmerries. Ik slaap wel vaker slecht, maar mijn dromen zijn altijd prettig. Totdat ik in Berlijn aankwam. Een aantal jaren terug bezochten Tom en ik onze vrienden die in Berlijn wonen, en de eerste nacht dat we er sliepen had ik vreselijke dromen. De nachtmerries lieten een nare sfeer achter en een onprettig gevoel. Die dag gingen we op pad en belandden we uiteindelijk bij het Joods Museum. Bij binnenkomst voelde ik precies dezelfde nare sfeer als in mijn droom van die nacht. Ik kende het museum niet, wist ook niet dat we erheen zouden gaan. Hangt zo’n energie dan in de stad, om je heen, zonder dat je je daar bewust van bent? Ik wist wel dat trauma’s lang kunnen blijven hangen en generaties meegaan, zonder echt opgelost te worden. Maar dat het zo onbewust en voelbaar was, was nieuw voor me.

Als kind word je van alles meegegeven door je ouders, maar ook door je voorouders. Je krijgt bepaalde genen mee, maar ook gewoontes en karaktereigenschappen. Trauma’s uit het leven van je voorouders kunnen nog steeds in je aanwezig zijn. Het effect ervan is dat je snel schuld of schaamte kunt voelen (de daderrol) of het slachtoffer (de slachtofferrol). Je kunt ook bepaalde angsten overerven. 

Als jij dus snel last hebt van deze gevoelens dan kan het wel eens zo zijn dat het niet alleen van jou is, maar groter is dan jou of jouw leven. Het komt dus niet zozeer door je eigen gedrag of gedachtes, jij hebt de ‘schuld’ niet. Deze gedachte kan ons veel ontspanning geven en dat is nu net het belang van trauma heling. 

 

Trauma’s kunnen lang meegaan, zonder echt opgelost te worden

 

Toch houd ik in principe niet zo van trauma heling. Natuurlijk erken ik ook dat we wel degelijk trauma’s kunnen hebben. En ook dat deze grote gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid. Ze kunnen zelfs bijdragen aan het ontstaan van chronische klachten. En trauma heling kan heel prettig zijn, omdat je door de oorzaak te herkennen, de last en schuld van jezelf afhaalt. Maar het nadeel van trauma heling kan zijn het blindstaren op je trauma en op het vinden van de oorzaak achter de oorzaak. Op deze manier kun je in een dramadriehoek blijven zitten. Je blijft dan in de rol van de criticus of in de rol van het slachtoffer steken.

 

We hebben ons lichaam nodig om trauma’s echt goed te helen

 

Om een trauma – of welke klacht dan ook – echt op te lossen heb je niet alleen je mentaal-emotionele niveau, maar ook je fysieke en je spirituele niveau nodig. De meeste vormen van trauma heling blijven bij het mentaal-emotionele niveau hangen. Je krijgt dan wel inzicht, maar je gebruikt je lichaam er niet bij, terwijl juist je lichaam zo belangrijk is voor de echte heling. 

Deze dagen herdenken we in Nederland de Tweede Wereldoorlog. Niet iedereen voelt hier precies hetzelfde bij, afhankelijk van je leeftijd en je geschiedenis. Het kan echter wel voor iedereen heel gezond makend zijn om het herdenken op lichaamsniveau te ervaren. Omdat je hierdoor bezig bent met het genetisch oplossen van diep trauma, van de Tweede Wereldoorlog, of van een andere strijd die diep in je leeft.  

Ben je benieuwd hoe je jouw lichaam kan gebruiken om een trauma te helen en waarom dit zo belangrijk is? Mijn dochter Nieke en ik hebben speciaal hierover een podcast aflevering gemaakt deze week, de negentigste aflevering alweer van onze podcast ’t Geluksmoment. Beluister de aflevering hier.

 

 

Liefs van Lanke

[/et_pb_column]

Dit vind je misschien ook leuk…