Een oorzaak van hartklachten

jul 25, 2023 | Blogs

‘Hartklachten hebben te maken met te veel geven’, zeg ik terloops tegen de vrouw die haar man vergezelt bij zijn sessies. ‘Vooral bij vrouwen hebben hartklachten vrijwel altijd te maken met te veel zorgen voor de ander’, benadruk ik, omdat de vrouw me ietwat verwezen aankijkt. Plots gaat ze lachen en zegt: ‘Een paar weken terug heb ik hartklachten, tachycardie, gehad. Ik zit nu aan de medicatie’.

Het gebeurt me vaak in sessies: onderwerpen aansnijden die spelen in het leven van iemand, zonder dat ik dat weet. Ik heb een antenne om de zwakke schakels in je gezondheid te zien en de verbanden te leggen tussen ogenschijnlijk heel verschillende onderwerpen. In deze samenhang ligt de mogelijkheid om je chronische klacht te genezen. Zoals het verband tussen (te veel) zorgen voor anderen en hartklachten.

Hoe hartklachten een relatie hebben met te veel geven? Zorgen voor een ander voelt vaak heel fijn waardoor we niet voelen dat het ook een stressreactie kan zijn. Voor een ander zorgen voelt bijvoorbeeld veilig, want zo heb jij er alles aan gedaan om het de ander goed te laten gaan. Een stressreactie als deze heb je vaak als jong kind al aangeleerd, om als het ware te overleven. Misschien kreeg je het als voorbeeld mee van één van je ouders, of nam je zelf de rol op je, omdat je de oudste in huis was bijvoorbeeld.

 

Een stressreactie heb je vaak als jong kind al aangeleerd.

 

Met onbewuste stressreacties leggen we veel druk op onszelf, waardoor de gezondheid van ons lichaam achteruit gaat. Dit is de achterliggende gedachte bij mijn gezondheidsvisie Duurzame Gezondheid. Binnen deze visie hangen je fysieke, mentaal-emotionele en spirituele gezondheid samen. Zo kan achter een fysieke klacht een mentaal-emotionele oorzaak hangen, maar ook andersom. Veel chronische klachten blijven onopgelost als we niet naar alle drie de niveaus kijken.

Als je me 10 jaar geleden had gevraagd of er verband bestaat tussen hartklachten en te veel geven, had ik je ongelovig aangekeken. Nu, 15 jaar praktijkervaring en mijn eerste boek later, weet ik dat het zo is. Wil je meer weten hierover of heb je zelf klachten? Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek.

 

Liefs van Lanke

[/et_pb_column]

Dit vind je misschien ook leuk…