Gezonde voeding bestaat niet, maar er zijn wel 6 vuistregels

sep 15, 2022 | Blogs

Wat gezond is voor de één hoeft dat voor een ander niet te zijn. Dit komt omdat de vertering van eten bij iedereen nét even anders is. Je hebt namelijk allemaal je eigen unieke darmstelsel. Net zoals een vingerafdruk is er geen darmstelsel gelijk. Dus wat doen we eigenlijk moeilijk met al die verschillende hypes rondom gezonde voeding? Paleo, veganistisch, superfoods, glutenvrij, vetarm, keto… Het is maar net hoe jouw lichaam het liefst werkt wat het gezondst is. Het hele idee van hét ideale gezonde dieet is dus eigenlijk een mythe.

Op zich weten we wel wat gezond is. Groenten bijvoorbeeld, daarover geen twijfel mogelijk. Toch? Maar wat nou als je met enorme tegenzin jezelf moet pushen die wortelen te eten? Is het dan gezond? Hoe je gezond voedt hangt niet alleen af van jouw lichaam, maar ook van je emoties en mindset. Benieuwd hoe dit bij jou zit? Voor deze ontdekkingsreis heb ik het werkboek  ‘Gezonde voeding bestaat niet’ geschreven. Klik hier om ‘m te bekijken en het eerste hoofdstuk gratis te downloaden.

Voor mijn boek heb ik allerlei verschillende diëten naast elkaar gelegd en jarenlang onderzoek gedaan. En er zijn wel degelijk overeenkomsten! Er zijn 6 vuistregels die voor iedereen gelden, ook al zijn onze lichamen allemaal anders. Het zijn richtingwijzers die je de weg kunnen wijzen bij gezond voeden.

 

1. Hoe dichter bij de oorsprong, hoe gezonder

Amandelyoghurt, dat klinkt zo gezond. Maar het is een product dat eerst op heel veel manieren verwerkt moet worden voordat de amandel in amandelyoghurt verandert. Of neem nou smoothies bijvoorbeeld, van die handige die ze in de supermarkten verkopen in flesjes. Hoeveel stappen zijn er daar nodig geweest om van een stuk groente of fruit een sapje te maken? De meeste vezels zijn er vaak uit gezeefd, dus wat er overblijft is in feite enkel (fruit)suiker. Niet zo gezond als de verpakkingen ons doen geloven dus. Ook niet als er ‘bio’ opstaat.

 

2. Tijd en aandacht brengt rust

Rust geeft je direct een betere vertering. Aandacht en tijd voor je eten brengt rust op een diep niveau. Even stoppen met wat je die dag gedaan hebt of nog gaat doen en echt stilstaan bij dat wat je gaat eten laat je fysiek en mentaal-emotioneel ontspannen. Daar zijn je darmen heel erg blij mee! Voor mijn gezin bedacht ik daarom het ritueel om vlak voor het eten elkaars handen vast te houden en elkaar “Eet smakelijk” te wensen. Even wat rust in de tent en stilstaan bij het eten.

 

3. Minder eten

We zijn gewend om ons na hard werken vol te stoppen met eten, terwijl het juist gezonder zou zijn minder te eten. Vind je het lastig minder te eten? Beloof jezelf dan bijvoorbeeld dat je over 2 á 3 uur weer wat mag eten. Wacht niet met eten tot na je werk.

4. Regelmatiger eten

Voornamelijk voor vrouwen die stress ervaren is het van belang regelmatig te eten. Dit heeft te maken met onze hormoonhuishouding. Het maakt de schommelingen van je bloedsuikerspiegel kleiner. Hierdoor krijg je minder energiedips en minder emotionele schommelingen Na 20:00 ’s avonds is het gezonder om niet (veel) meer te eten, zodat je vertering zijn werk goed kan doen.

 

5. Variatie

Je kunt van alle diëten wat uitproberen om te kijken waar jouw lichaam zich het lekkerst bij voelt. De ene dag vegan of vegetarisch, de andere dag minder koolhydraten of meer paleo. Variatie in je voeding is belangrijk voor je darmen. De Chinese geneeskunde beweert zelfs dat het belangrijk is kleuren en structuren af te wisselen. Hoe voel jij je bij het eten van een groene salade vergeleken bij een salade met alle kleuren van de regenboog?

 

6. Stomen, koken of rauw laten

Mits je het kan verteren zijn rauwe groenten ook gezond. Als je dit niet gewend bent kan het in het begin even wennen zijn voor je darmen. Stomen en koken zijn het gezondst. Bij frituren, bakken en braden ontstaan vaak ongezonde stoffen. Sommigen diëten raden aan 60% aan groenten te hebben bij elke maaltijd, anderen zelfs 80%. Kijk hierbij wat goed voelt, maar nog belangrijker: hoe maak jij je groenten klaar?

 

Mijn dochter Nieke en ik hebben er een hele podcast aflevering aan gewijd waarin we deze andere manieren ontdekken en laten zien. Luister je mee?

Klik hier om ‘m te beluisteren 🎧

 

Eetsmakelijk!

Liefs van Lanke

 

[/et_pb_column]

Dit vind je misschien ook leuk…